Pizza BBQ

Pizza bbqKto pamięta jaka jest ulubiona pizza Joey’a z „Przyjaciół”??? No??? …………….. Dwie pizze oczywiście 🙂 I choć moja pizza bbq wystąpiła w pojedynkę, to następnym razem z pewnością ją sklonuję. Poza tym, może zabrzmi to zarozumiale – ale moja wersja włoskiego przysmaku z pewnością zadowoliłaby podniebienie serialowego speca od pizzy 🙂

Pizza bbq:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 paczuszki suszonych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody.

 

Sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 puszka pomidorów,
  • oliwa,
  • 4-5 (można nawet więcej jak się lubi)  łyżek sosu bbq HP,
  • 1 łyżka sosu chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano suszone.

 

Dodatki:

  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 1 opakowanie cienko krojonego salami,
  • kilka-kilkanaście czarnych oliwek z pestkami.

 

Drożdże i cukier wymieszać w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Na stolnicę nasypać kopczyk z mąki, posolić i zrobić w środku dołek. Wlewać do niego powoli oliwę i rozczyn i zagarniać płyn z mąką widelcem, do momentu, aż wlejemy całe drożdże i zagarniemy całą mąkę. Posypać dłonie mąką i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulkę, oprószyć mąką, przykryć folią lub woreczkiem i zostawić na 15 minut.

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulkę. Dodać zgnieciony czosnek i po chwili posiekane pomidory wraz z zalewą. Dolać sos HP, sos chili i przyprawić – gotować bez przykrycia 20 minut.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na duży cieniutki (0,5 cm) placek. Przełożyć go na posmarowaną oliwą blaszkę.

Placek posmarować sosem (może się okazać, że cały sos to za dużo, więc trzeba tylko pamiętać, by warstwa była widoczna, ale nie spływająca), ułożyć dodatki (oliwki wcześniej wydrylować), posypać oregano, skropić oliwą. Piec w rozgrzanym na maksa piekarniku ok. 15 minut – aż ser zacznie skwierczeć, a ciasto się zarumieni.

Reklamy

5 thoughts on “Pizza BBQ

  1. Pingback: Tydzień włoski – pizza z jabłkiem, orzechami i brandy | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s