Racuchy w megaostrym sosie grzybowo-pomidorowym Jamiego

RacuchyNie bez powodu w tytule napisałam o MEGAostrym sosie. Przyrządzony bowiem wg wskazówek Jamiego sos był piekielnie ostry. Znam przepisy Olivera już od lat i wiem, że jest on uzależniony od kilku składników – oliwy, cytryny, kolendry i chili. Spodziewałam się więc ostrej potrawy, ale nie aż tak. Dlatego jeśli ktoś ma ochotę ugotować danie z zamieszczonej poniżej receptury – ostrzegam! – lepiej zmniejszyć ilość ostrej papryki. Jest jeszcze jeden minus tego przepisu – otóż moje racuchy z ricotty nie usmażyły się tak pięknie jak te Jamiego – rozpadały się i były za miękkie, no ale może to ja popełniłam gdzieś nieświadomie błąd, lub coś było nie tak z produktami. Ale dość gadania – oto racuchy w megaostrym sosie grzybowo-pomidorowym…

Racuchy w megaostrym sosie grzybowo-pomidorowym (z moimi zmianami):

  • 25 g suszonych borowików,
  • 1 mała suszona papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 g passaty,
  • kilka zielonych oliwek (z pestkami),
  • 1/2 pęczka bazylii (lub 3 kostki mrożonych listków),
  • 1 jajko,
  • 400 g ricotty,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 cytryna,
  • 40 g parmezanu,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Grzyby zalać w szklance wrzątkiem i odstawić, żeby zmiękły. W misce wymieszać jajko, ricottę, gałkę, skórkę startą z umytej cytryny, parmezan, mąkę, sól i pieprz. Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie nakładać łyżką masę serową, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.

W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dorzucić pokruszone chili i zmiażdżony czosnek – przesmażyć. Dodać posiekane grzyby i połowę wody, w której się moczyły. Wlać passatę, doprawić solą i pieprzem – smażyć bez przykrycia kilka minut. Dodać wydrylowane oliwki i bazylię.

Racuchy podawać częściowo zanurzone w gorącym sosie, z mizerią z ogórków oraz cząstkami cytryny.

Advertisements

One thought on “Racuchy w megaostrym sosie grzybowo-pomidorowym Jamiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s