Miodowo-bananowe bułeczki

BananoweTen wypiek nie należy do najlżejszych. Połączenie drożdży i puree z bananów w rezultacie dało dość ciężkie i ubite bułeczki, ale dzięki dodatkowi miodu ich smak był całkiem niezły.

Miodowo-bananowe bułeczki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 3 banany (mogą być wcześniej zamrożone i rozmrożone),
  • 4 łyżki miodu,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki stopionego masła.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Banany zmiksować na puree i wymieszać z ciepłą wodą. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać 2 łyżki miodu i zagnieść. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ponownie zagnieść, podzielić na 12 równych kulek. Formę do wypieku muffinków posmarować stopionym masłem i nałożyć do każdej dziurki kulki ciasta. Po 10 minutach bułeczki polać resztą miodu. Piec 20-25 minut w 190 stopniach (do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Reklamy

2 thoughts on “Miodowo-bananowe bułeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s