Wariacja na temat bannoffie – w pucharku

PucharkiNa Kulturze Kulinarnej gościło już pyszne ciasto bannoffie pie w wersji pełnowymiarowej (tutaj) i w wersji mini (tutaj) oraz w wersji ekskluzywnej (tutaj). Ostatnio – choć wcale tego nie planowałam – bannoffie okazały się także moje słodkie pucharki, będące tegorocznym (a właściwie zeszłorocznym) sylwestrowym deserem. Ta najprostsza jak dotąd odsłona słynnego przepisu mnie osobiście smakowała najbardziej, choć dla niektórych była za słodka. Co kto lubi 🙂

Pucharki bannoffie:

  • ok. 20 herbatników typu petit beurre,
  • 3 banany,
  • 1 mała puszka masy kajmakowej/krówkowej (u mnie o smaku truflowym),
  • 1 łyżka rumu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • małe opakowanie śmietany 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 paseczek gorzkiej czekolady.

Herbatniki rozdrobnić w blenderze na okruchy (ale nie za długo, bo nie chodzi tu o gładziutki piaseczek). Masę kajmakową wymieszać z rumem w jednej misce. Banany pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny w drugiej misce. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. W pucharkach ułożyć warstwy herbatników, bananów i masy kajmakowej. Wierzch udekorować śmietaną i startą czekoladą. Deser porządnie schłodzić przed podaniem.

Advertisements

2 thoughts on “Wariacja na temat bannoffie – w pucharku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s