Schab zapiekany na chlebie

SchabNie wiem czy to odpowiednia propozycja na okres poświątecznego przejedzenia i mięsowstrętu, ale ten zaległy z grudnia przepis jak najbardziej zasługuje na publikację. Pomysł lidlowego Pascala spodobał mi się już w formie ulotkowej, ale dopiero po otrzymaniu książkowego wydania kulinarnego pojedynku kucharzy, zdecydowałam się na realizację. Jeśli komuś przyjdzie chęć na ten schabowy eksperyment, to mam mu do przekazania 3 złote rady: lepiej nie podpiekać chleba w tosterze za mocno, bo potem będzie trudny do pokrojenia, warto zainwestować w dobry ser do beszamelu, absolutnie nie wolno pominąć dodatku w postaci ziołowego sosu – to on wykańcza danie i jest cudowną kropką nad i!

Schab zapiekany na chlebie Pascala (z moimi zmianami):

  • 6 małych kawałków schabu wieprzowego w plastrach, pozbawionych białych błonek,
  • 3 duże kromki chleba,
  • 80 g startego żółtego sera np. ementalera,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka posiekanej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • oliwa,
  • skórka z 1/2 cytryny.

Kromki chleba upiec w tosterze. Plastry schabu doprawić solą i pieprzem i delikatnie rozbić i usmażyć na odrobinie oliwy z obu stron na złoto. Mięso zdjąć na talerzyk.

Połowę masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i usmażyć mieszając. Zanim zasmażka zacznie ciemnieć dolać mleko i zagotować (ciągle mieszając). Gdy sos zgęstnieje doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i połową startego sera – zdjąć z ognia.

Opieczone kawałki chleba posmarować z wierzchu odrobiną beszamelu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie położyć schab i całość pokryć beszamelem. Danie posypać resztą sera. Piec w 200 stopniach na najwyższym piętrze piekarnika przez ok. 15 minut, aż ser się zarumieni.

W międzyczasie przygotować sos ziołowy – na patelnię zetrzeć skórkę z cytryny, dodać pozostałe masło i podgrzać. Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię – doprawić solą i pieprzem – wymieszać, zdjąć z ognia. Gotowym sosem polać upieczone danie. Podawać z dowolnie skomponowaną sałatką ze świeżych warzyw i ziół.

Reklamy

One thought on “Schab zapiekany na chlebie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s