Kokosowe dim sumy, kurczak na parze i pikle Jamiego

Dim sum2Azjatyckie smakołyki proponowane przez Jamiego w jego książce „15 minut w kuchni” stały się dla mnie okazją do wypróbowania gwiazdkowych prezentów. Wszystkie moje „gwiazdki” doskonale wiedzą, że nic nie ucieszy mnie pod choinką bardziej niż kuchenne gadżety, książki i narzędzia. Dlatego też w tym roku pod drzewkiem czekały na mnie m.in. śliczne porcelanowe miseczki na przekąski, sosy i dodatki, idealnie pasujące do naszej codziennej białej zastawy, a także wymarzony bambusowy parowar! Na poniższych zdjęciach widać, że podarunki były jak najbardziej trafione 🙂

Kokosowe dim sumy, kurczak na parze i pikle Jamiego (z moimi zmianami):

Dim sumy:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 2 puszki mąki pszennej (mowa oczywiście o puszce po mleku, służącej tu jako miarka),
  • szczypta soli,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Kurczak:

  • 2-3 piersi z kurczaka,
  • 10 małych pieczarek,
  • 3 łyżki czarnego sosu chili Tao Tao,
  • sok z 1 limonki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 brokuł.

Pikle:

  • 1 świeży ogórek wężowy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 garść listków kolendry,
  • 1/4 świeżej papryczki chili.

Dodatki:

  • 2-3 łyżki sezamu,
  • 2-3 łyżki czarnego sosu chili Tao Tao,
  • 1 limonka,
  • listki kolendry,
  • marynowany imbir.

Dim sumy: w misce wymieszać składniki bułeczek dim sum – zagnieść delikatnie ciasto (możliwe, że konieczne będzie podsypywanie ciasta dodatkową mąką). Gładkie i elastyczne ciasto podzielić na 8 równych części i każdą z nich włożyć do muffinkowego papilotka. Bułeczki ułożyć w jednym sitku parowaru.

Kurczak: w misce wymieszać kurczaka pokrojonego w 1 cm paski, pieczarki przecięte na pół, sos chili, sok z limonki, sól i pieprz. W drugim sitku parowaru ułożyć mięso z pieczarkami oraz podzielonego na różyczki brokuła.

W woku zagotować wodę (głębokość 5 cm), nad parującym wrzątkiem ustawić parowar z dim sumami i przykryć. Gdy pod wpływem pary urosną (mniej więcej po 5-8 minutach), włożyć pod nie piętro z kurczakiem. U Jamiego cały obiad był gotowy w 15 minut, ale ja trzymałam wszystko na ogniu dłużej (w sumie jakieś 30 minut) i kilka razy przemieszałam mięso, ponieważ nie chciałam podać surowego kurczaka. Rada jest więc jedna – trzeba pilnować i sprawdzać czy wszystkie elementy są miękkie i ugotowane i dopiero wtedy je podać.

Gdy dim sumy i kurczak się parują należy przygotować pikle, czyli wymieszać w miseczce ogórka pokrojonego obieraczką do warzyw na długie wstążki, posiekane chili, listki kolendry, ocet ryżowy i sos sojowy. Całość kilkukrotnie ugnieść czystymi dłońmi, żeby smaki się połączyły, płyny wymieszały, a ogórek zamarynował. Poza piklami przygotować trzeba również miseczki z dodatkami – kolendrą, sosem chili, ćwiartkami limonki, marynowanym imbirem ze słoiczka oraz ziarnami sezamu uprażonymi na złoto na suchej patelni.

Gdy parowane elementy obiadu będą już gotowe wystarczy wszystko podać na stół i poprosić, by każdy komponował sobie posiłek wg własnego smaku i upodobań.

Dim sum4Dim sum3Dim sum

Reklamy

3 thoughts on “Kokosowe dim sumy, kurczak na parze i pikle Jamiego

  1. ja też lubię kulinarne gadżety. W tym roku dostałam siekacz do cebuli więc mam nadzieję, ze nie będę już ronić tylu łez w trakcie jej krojenia:)Wszystkiego dobrego w nowym roku oraz wielu nowych kulinarnych inspiracji:)Dominika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s