Ciasteczka ANZAC z melasą

Anzac2Wg Wikipedii:

Anzac biscuitsciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.

Wg Kultury Kulinarnej:

Ciasteczka Anzac z melasą – pyszne, zdrowe, chrupiące, pachnące ciastka owsiane, łatwe do zrobienia w każdej kuchni. Ich nazwa pochodzi od: Aromatyczne, Naturalne, Zabójczo pyszne, Akurat na 3 gryzy, Całkowicie uzależniające. Legenda głosi, że przepis został wymyślony w taki sposób, by ciasteczka z powodu swego wybornego smaku nie przetrwały w stanie nienaruszonym dłużej niż kilka godzin.

Ciasteczka ANZAC z melasą

(przepis stąd, z moimi zmianami):

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki melasy,
  • 150 g posiekanego masła,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżki gorącej wody.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Mąkę, płatki, cukier, wiórki kokosowe wsypać do dużej miski i wymieszać. W rondelku na małym ogniu podgrzać masło i melasę ciągle mieszając. Wymieszać sodę z gorącą wodą i dodać mieszankę masła z melasą.  Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać, aż się połączą. Formować łyżką lub dłońmi z powstałej masy kulki i umieszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć.

Piec ok. 12-15 minut. Ciastka mają się lekko zarumienić, jednak trzeba uważać z wydłużaniem czasu pieczenia, bo szybko się spiekają i mogą się przypalić.

Anzac

Reklamy

2 thoughts on “Ciasteczka ANZAC z melasą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s