Czekoladowy sernik

SernikJeśli ktoś lubi ciężkie, gęste ciasta o wyraźnym czekoladowym smaku, to ten deser jest dla niego. My wolimy lżejsze i bardziej puszyste ciasta, więc nie ukrywam, że kiedy następnym razem zachce nam się czekoladowego sernika, to poszukam innej receptury. Ale gusta są różne, więc oto przepis.

Czekoladowy sernik:

Spód:

  • 150 g herbatników kakaowych,
  • 60 g masła + trochę do posmarowania formy.

Masa serowa:

  • 400 g twarogu śmietankowego,
  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 budyń czekoladowy (proszek bez cukru),
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

 

Spód: Herbatniki dokładnie rozkruszyć w melakserze. Masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać.
Dno formy (średniej tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować odrobiną masła. Masę przełożyć do tortownicy i uklepać lekko dociskając, aby masa się przykleiła. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze szczyptą soli, ostudzić. W tym czasie zmiksować na jednolitą masę ser, dodać cukier puder, wanilię oraz żóltka. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i budyń czekoladowy (proszek) i ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek, wyrównać. Sernik piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto przestudzić przed podaniem.


Reklamy

6 thoughts on “Czekoladowy sernik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s