Steki po cajuńsku, warzywa na ciepło, ostrrra fasolka

FasolkaKolejny 15-minutowy zestaw obiadowy Jamiego Olivera – bardzo dobry na rozgrzanie. Do przygotowania steków użyłam mieszanki przypraw cajun, której skład zamieszczam pod spodem. Dodatek warzyw na ciepło (zastąpiłam oryginalny jarmuż kapustą włoską) to zupełnie nie nasze smaki. Mistrzowska była natomiast fasolka – ostra, intensywna i rozgrzewająca, z dodatkiem sosu HP (którego nigdy wcześniej nie używałam) – super, super, super!

Przyprawa cajun:

  • 2 łyżeczki soli,
  • 2  łyżeczki czosnku w proszku,
  • 2,5  łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • 1  łyżeczka pieprzu,
  • 1  łyżeczka cebuli w proszku,
  • 1  łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1,5  łyżeczki suszonego oregano,
  • 1,5  łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili.

Przyprawy wymieszać w słoiczku. Przechowywać szczelnie zamknięte.

Steki:

  • 3 cienkie steki wołowe po 100 g,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżeczki przyprawy cajun.

Mięso umyć, osuszyć i wmasować w nie przyprawy. Rozgrzać oliwę i na niej usmażyć mięso z obu stron. Przed podaniem pokroić steki w paski.

Steki

Warzywa na ciepło:

  • 2 plasterki wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • 1 listek laurowy,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 marchew,
  • 4 dymki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 200 g  kapusty włoskiej,
  • 1 kostka rosołowa.

Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na chrupko na oliwie z dodatkiem ziół. Dorzucić pokrojoną w paski kapustę i posiekane w plasterki – marchew, dymki i rzodkiewki. Wkruszyć kostkę rosołową, wlać 300 g wrzątku i gotować, aż warzywa będą al dente.

Warzywa na ciepłoFasolka na ostro:

  • 1 puszka czerwonej fasolki,
  • 1 puszka białej fasolki,
  • 350 g passaty,
  • 1 łyżeczka sosu worcester,
  • 1 łyżeczka tabasco,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki sosu HP,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • 40 g żółtego sera.

Fasolki odcedzić i przepłukać. Na patelni rozgrzać oliwię i usmażyć na niej fasolkę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz sera i podgrzać. Fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem – zapiec.

Reklamy

4 thoughts on “Steki po cajuńsku, warzywa na ciepło, ostrrra fasolka

  1. Pingback: Sylwestrowa uczta tapas | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Pikantny kurczak po cajuńsku, puree z batatów i salsa z kukurydzy | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s