Czekoladowe ciasto z whisky

Ciasto z whiskyUrzekła mnie sama nazwa znalezionego tutaj ciasta. Do tego doszły zdjęcia powodujące ślinotok i jestem kupiona 🙂 Choć za smakiem whisky samego w sobie nie przepadam, to w czekoladowym cieście pasuje on doskonale. Zatem polecam tę nieco ekscentryczną wersję popularnego „murzynka”.

Czekoladowe ciasto z whisky (z moimi zmianami):

½ szklanki śmietany 12%,
200 g miękkiego masła,
¼ szklanki mocnej przestudzonej kawy,
120 g czekolady gorzkiej,
1 i ¾ szklanki mąki,
½ szklanki niesłodzonego kakao,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
¼ łyżeczki soli,
½ szklanki whisky,
1 szklanka cukru,
3 jajka.

Połamaną czekoladę rozpuścić z solą w kąpieli wodnej i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, kakao i sodę. W drugiej misce wymieszać kawę, śmietanę i whisky. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Gdy masa będzie puszysta dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Potem dodawać kolejno rozpuszczoną czekoladę i  na przemian łyżkę suchych składników i łyżkę mokrych. Gdy już wszystkie ingrediencje będą stanowiły puszystą i błyszczącą masę odstawić ją na chwilę, rozgrzać piec do temp. 175 stopni, wysmarować masłem średnią formę (kształt dowolny) i przelać do niej ciasto. Wierzch wygładzić i piec ok. 1 godziny (do „suchego patyczka”). Upieczone ciasto odstawić na 20 minut do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy.

Advertisements

4 thoughts on “Czekoladowe ciasto z whisky

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s