MyBigBakingProject #31 – chałka pszenno-żytnia z boczkiem i cebulą

Chałka z boczkiemSmaczna, ale tylko na ciepło. Jak dla mnie – jednorazowa.

Chałka pszenno-żytnia z boczkiem i cebulą:

  • 250 g mąki żytniej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 saszetka suszonych drożdży,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 żółtko.

Mąki wymieszać z drożdżami, wlać mleko i wodę, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 20 minut.

Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na chrupko – skwarki zdjąć na ręcznik papierowy i ostudzić. Na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę, doprawić szczyptą soli i pieprzu i ostudzić ją także. Cebulkę i boczek zagnieść z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części, z których uformować długie wałeczki, zapleść ciasny warkocz dokładnie zaciskając końce. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto posmarować roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni).

Reklamy

3 thoughts on “MyBigBakingProject #31 – chałka pszenno-żytnia z boczkiem i cebulą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s