Bardzo czekoladowe muffinki

Muffinki czekoladowe2Z Kuchni Lidla. Wymieniłam tylko krem orzechowy na czekoladowy. I dałam mniej cukru. Pychota!!!

Bardzo czekoladowe muffinki (z moimi zmianami):

  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nareszcie sobie kupiłam!),
  • 40 g kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g masła + troszkę do posmarowania foremek,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego (w stylu nutelli),
  • czekoladowe pałeczki do dekoracji.

12 małych foremek wysmarować odrobiną masła. Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodać roztopione masło. Kakao wymieszać z przesianą mąką, sodą i proszkiem. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Ciągle mieszając dodać mleko i drobno pokrojoną czekoladę. Tak przygotowanym ciastem wypełnić foremki – prawie do pełna. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach pilnując, by się nie przypaliły (trzeba sprawdzać patyczkiem, czy muffinki są już upieczone).

Ostudzone muffinki wyjąć na talerzyk. Za pomocą szprycy udekorować babeczki kremem czekoladowym. W środek wbić czekoladowe pałeczki.

Muffinki czekoladowe3

Muffinki czekoladowe

Reklamy

3 thoughts on “Bardzo czekoladowe muffinki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s