Prosta szarlotka

Szarlotka2Czasem (a nawet bardzo często) to, co najprostsze, jest jednocześnie najsmaczniejsze. Np. szarlotka na kruchym cieście, w której można wykorzystać uprażone wcześniej (latem) jabłka z cynamonem i sprawić przyjemność tym, którzy przepadają za wersją na gorąco, oraz miłośnikom schłodzonego ciasta. Dla każdego coś dobrego 🙂

Szarlotka:

  • 250 g mąki pszennej lub krupczatki,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli,
  • 80 g cukru,
  • 2 ugotowane na twardo żółtka,
  • 1 l  słoik uprażonych jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ew. żółtko do posmarowania ciasta.

Z mąki,  cukru, soli, masła i ugotowanych żółtek zagnieść kruche ciasto (gdy będzie za suche można dolać trochę mleka lub śmietany). Wyłożyć 2/3 ciasta formę do tarty, nakłuć je równomiernie widelcem i wstawić formę do lodówki. Jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto podpiec „na biało” w 200 stopniach, wyjąć z pieca, wyłożyć na nie jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, pociąć w paseczki i ułożyć na wierzchu tarty kratkę. Ciasto można posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec aż ciasto na wierzchu i na brzegach ładnie się zarumieni.

Przed podaniem szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Szarlotka

Reklamy

3 thoughts on “Prosta szarlotka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s