Piersi z gęsi w sosie korzennym z pieczonymi gruszkami i buraczkami w glazurze K. Okrasy

Gęś2Pewnie nie jestem jedyną osobą, która skorzystała ostatnio z możliwości kupienia gęsiny w Lidlu. Ponieważ „nigdy nie miałam do czynienia z tym produktem” (jak to mówi większość uczestników polskiego Top Chefa, przystępując do co drugiego zadania konkursowego), postanowiłam zaufać recepturze polecanej przez Okrasę. Zdjęcie w ulotce było bardzo zachęcające, dlatego nie szukałam na siłę innych możliwości. I tak oto powstała moja gęsina, pierwsza w życiu, skomplikowana, ale za to jaka pyszna:)

Gęś

Piersi z gęsi w sosie korzennym z pieczonymi gruszkami i buraczkami w glazurze K. Okrasy (z moimi zmianami):

Marynata:

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 4 goździki,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej.

Gęś:

  • 4 piersi z gęsi – umyte i osuszone,
  • 1/2 słoika konfitury wiśniowej,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50 g zimnego masła.

Gruszki:

  • 3 gruszki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu.

Buraczki w glazurze:

  • 3 łyżki miodu,
  • 4 ugotowane i obrane buraki,
  • 4 goździki,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki wiśni z konfitury,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu.

Gęś3

Gęś: kolendrę, goździki i przyprawę korzenną do marynaty utrzeć w moździerzu. Skórę na gęsi delikatnie naciąć w krateczkę. Marynatą wysypać dno sporego płaskiego naczynia i na niej ułożyć piersi, mięsem do dołu. Przykryć i odstawić na noc.

Gruszki: owoce przekroić na pół, wyjąć delikatnie gniazda nasienne i usmażyć je na maśle, na złoto. Następnie przełożyć gruszki do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem, skórką do dołu i piec 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie dołożyć rozmaryn (położyć go na owocach) i piec 20-30 minut.

Gęś: piersi usmażyć na patelni skórą do dołu wytapiając jak najwięcej tłuszczu (skórka ma być brązowa, a warstwa białego tłuszczu pod nią jak najcieńsza). Mięso zdjąć na talerzyk, tłuszcz zlać do rondelka i piersi ponownie położyć na suchej już patelni, mięsem do dołu. Gdy się zezłocą przenieść je do naczynia żaroodpornego (skórą do góry). Na gorącą patelnię nałożyć wiśniową konfiturę, dodać wino, rozmaryn, przyprawę korzenną, miód i ocet balsamiczny – zagotować. Następnie przelać sos do gęsiny, całość polać odrobinką wytopionego tłuszczu. Przykryć i dusić w piekarniku ok. 1,5 h.

Buraki: w międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlać miód i lekko skarmelizować, dodać goździki, skórkę z cytryny, wiśnie, ocet i rozmaryn – wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki buraki – gotować 5 minut. Buraki wyłowić, a sos zredukować. Buraki włożyć z powrotem do glazury – potem wystarczy je lekko podgrzać przed podaniem.

Gęś: uduszone-upieczone piersi przełożyć na talerz i przykryć folią. Powstały sos przelać do rondla, wyjąć rozmaryn i zagotować, a następnie zblenderować. Gdy sos zacznie gęstnieć należy go przelać przez sito do drugiego rondelka i znów zagotować. Dodać zimne masło i wymieszać podgrzewając – doprawić szczyptą soli i pieprzu (u mnie w tym momencie sos oddzielił się od górnej warstwy tłuszczu, więc odlałam go do słoiczka, a w rondlu zostawiłam sam gęsty sos).

Podanie: na talerzu ułożyć buraki glazurowane, a obok upieczone gruszki. Gęś pokroić w plastry i położyć na burakach. Całość polać gęstym sosem.

Reklamy

5 thoughts on “Piersi z gęsi w sosie korzennym z pieczonymi gruszkami i buraczkami w glazurze K. Okrasy

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s