Sałatka z wątróbką na ciepło i tosty po walijsku Jamiego

Jamie sałatka2Dziś korzystając z CAŁEGO wolnego dnia (upieczenie czekoladowych muffinków to przecież tylko przyjemny przerywnik w lenistwie), postanowiłam wreszcie obejrzeć wszystkie pozostałe odcinki „15 minut Jamie’go”, które nagrałam jakiś czas temu. Nic więc dziwnego, że po 4 godzinach z Jamie’m to właśnie jego przepis wrzucam dziś na swojego bloga. Tak się bowiem złożyło, że w ubiegłym tygodniu przygotowałam aż 2 piętnastominutowe zestawy obiadowe Olivera. Oba wyszły świetnie, a pierwszy z nich można zobaczyć poniżej (tradycyjnie zdjęcia po zmroku nie oddają w pełni bogactwa smaków tych posiłków).

Gdyby ktoś był ciekawy pozostałych 15-minutówek Jamie’go, które już miałam okazję wypróbować to zapraszam tu, tu i tu. A już wkrótce na Kulturze Kulinarnej pojawi się także przepyszny kurczak po grecku z kuskusem i tzatzikami.

Sałatka z wątróbką na ciepło i tosty po walijsku (z moimi zmianami):

Wątróbka (pyszna!):

  • 2 plastry wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • 400 g oprawionych kurzych wątróbek,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka dżemu morelowo-pomarańczowego,
  • 75 ml brandy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Sałatka (genialnaaaaaaaa!!!!!):

  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 dużego ogórka,
  • 1 mała marchew,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża garść natki pietruszki,
  • 1/2 opakowania mixu sałat,
  • 1/2 opakowania kiełków lucerny (niekoniecznie),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz.
  • 10-20 g fety.

Tosty (obłędne!!!):

  • 2 ciabatty,
  • 100 g cheddara,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • 1 łyżka sosu chili lub kilka kropel tabasco.

Tosty: startego cheddara wymieszać z jogurtem, musztardą, sosem worcester i chili. Tak przygotowaną pastą posmarować szczodrze kromki ciabatty. Teraz wystarczy tosty wstawić do nagrzanego pieca 10-15 minut przed podaniem.

Sałatka: na dużym półmisku wymieszać sałatę z kiełkami i posiekaną natką. Ogórka, cebulę i marchew pokroić na bardzo cienkie plasterki, wsypać do małej miski, posolić i popieprzyć oraz zalać sokiem z całej cytryny i odrobiną oliwy – odstawić na 15 minut, by warzywa się zamarynowały. Po tym czasie wymieszać je z sałatą na półmisku (marynatą skropić całą sałatkę). Przed samym podaniem można jeszcze skropić sałatkę octem balsamicznym i koniecznie posypać pokruszoną fetą.

Jamie sałatka

Wątróbka: na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć posiekany drobno boczek z rozmarynem oraz wątróbkę. Po 3 minutach doprawić całość solą i pieprzem, dodać dżem i wlać alkohol – podpalić. Gdy sos zrobi się lepki, przykryć patelnię i potrzymać jeszcze 10 minut na małym ogniu. Przed podaniem ew. doprawić i ozdobić kleksami jogurtu.

Jamie sałatka3

Reklamy

4 thoughts on “Sałatka z wątróbką na ciepło i tosty po walijsku Jamiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s