Tęczowy tort

Tęczowy tortNowe barwniki spożywcze wymagały przetestowania. Więc przetestowałyśmy na całego 🙂 Tęczowy tort przygotowałyśmy specjalnie na 20. rocznicę ślubu mojej siostry i szwagra. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego!

Tęczowy tort:

  • 8 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • barwniki spożywcze,
  • masło do smarowania tortownic,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 3 łyżki rumu,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 500 ml śmietany 36%.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dosypać połowę cukru i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i stopniowo resztę cukru. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na 6 równych porcji i każdą z nich wymieszać z innym barwnikiem – wystarczy 1/5 łyżeczki (przykładowe kolory: żółty, pomarańczowy, różowy, czerwony, niebieski, fioletowy). UWAGA! Ciasto trzeba dokładnie wymieszać z barwnikami, żeby po upieczeniu placki nie były w ciapki. Porcje ciasta przelać do wyłożonych pergaminem i posmarowanych masłem małych tortownic i piec ok. 15 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka). Jeśli posiada się tylko jedną formę kolejne placki trzeba piec jeden po drugim.

Gotowe ciasta wystudzić, a następnie nasączyć mieszaniną ciepłej wody z rumem i 1 łyżeczką cukru pudru. Śmietanę ubić z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywno. Teraz wystarczy już tylko złożyć tort w całość, przekładając kolejne warstwy śmietaną oraz dekorując nią boki i wierzch. Dekoracja to już rzecz dowolna. Tort schłodzić i już!

Advertisements

4 thoughts on “Tęczowy tort

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s