Burgery wesołej krówki i nie tylko…

Jamie4Swoją podróż po najnowszej książce Jamie’go Olivera „15 minut w kuchni” rozpoczęłam od zestawu obiadowego o uroczej nazwie – burgery wesołej krówki. Już po raz kolejny gotując z Jamie’m przekonałam się, a właściwie przypomniałam sobie, jak bardzo odpowiada mi jego styl, a w szczególności: spontaniczne przyprawianie i łączenie smaków, fuzja tradycyjnych przepisów z różnych stron świata z nowoczesną dbałością o jakość składników i łatwością ich przygotowywania, nastrój zabawy i niepowtarzalnej radochy przy pracy nad obiadem, jak i w trakcie jedzenia, celebrowanie wspólnych posiłków, zapraszanie współbiesiadników do samodzielnego „montowania” swoich porcji, kolory, zapachy, aromaty!!!

Dodatkowo odkryłam jeszcze jedną rzecz charakterystyczną dla książek z 30- i 15-minutowymi daniami. Otóż Autor, we wspomnianych przedziałach czasowych, proponuje przygotowywanie obiadów składających się z wielu elementów, a nie tylko z jednego (choć czasem nie mam nic przeciwko daniom jednogarnkowym). W ten sposób, trzymając się wskazówek Jamie’go (choć ja nigdy nie pilnuję się zegarka), jesteśmy w stanie podać gościom, rodzinie posiłek złożony np. z domowych wegetariańskich burgerów, talerza przeróżnych dodatków, miski z parującą, pikantną kukurydzą oraz świeżej i zdrowej surówki. Czego chcieć więcej…? 🙂

Burgery wesołej krówki, coleslaw i pikantna kukurydza (z moimi zmianami):

Burgery:

  • 1/2 pęczka świeżej kolendry (łodygi),
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka bobu,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (ziaren),
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatki:

  • 4 ładne bułeczki – np. kajzerki,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry (listki),
  • kilka listków sałaty,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • 1/2 opakowania fety,
  • domowy ketchup.

Kukurydza:

  • 3-4 kolby kukurydzy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Coleslaw:

  • 1/3 małej czerwonej kapusty,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Posiekać drobno kapustę i cebulę, wymieszać je w misce z musztardą, jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Odstawić, by smaki się przegryzły.

Kukurydzę oczyścić z liści i wrzucić do wrzątku – gotować 15 minut. Odcedzić. W głębokim talerzu kukurydzę skropić oliwą, cytryną, posolić i oprószyć pieprzem cayenne.

W melakserze zmiksować łodygi kolendry, odcedzoną fasolę i bób, pieprz cayenne, kmin, kolendrę, skórkę z cytryny i mąkę, doprawić solą i pieprzem wg gustu. Z powstałej masy ulepić 4 kotleciki (jeśli za bardzo się kleją do rąk – podsypać mąką). Burgery usmażyć na oliwie z obu stron na złoto-brązowo. Bułki poprzekrawać na połówki i podgrzać w piekarniku, by były chrupiące.

Przygotować talerz dodatków, krojąc pomidora, ogórki, fetę, rwąc sałatę i listki kolendry.

Stół zastawić przygotowanymi dankami, nie zapominając o domowym ketchupie (lub dobrym kupnym). Teraz każdy może sobie skomponować własnego burgera!

Jamie

Jamie2

Jamie3

Reklamy

5 thoughts on “Burgery wesołej krówki i nie tylko…

  1. Pingback: Sałatka z wątróbką na ciepło i tosty po walijsku Jamiego | Kultura Kulinarna

  2. Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale świetne wegańskie burgery można zjeść w warszawskiej knajpie Krowarzywa. Jako wegetarianka zawsze się cieszę, jak na blogach, w knajpach czy książkach znajduję fajne i ciekawe przepisy wege. Powoli odchodzimy od czasów, gdy w restauracjach jedyne wegetariańskie dania to frytki z surówką 😉

    • Do Warszawy mam niestety za daleko, ale może kiedyś, będąc przy okazji w stolicy skorzystam z ich oferty. A choć jestem mięsożerna, to ostatnio coraz częściej sięgam po wegetariańskie specjały. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s