Conchiglioni (muszle) z musem z wątróbki

MuszleKolejnym wyzwaniem kulinarnym, które przede mną postawiono były muszle conchiglioni. Raz już miałam styczność z tym produktem, dawno temu, pamiętam, że faszerowałam je ricottą. Nie były najlepsze, ale to pewnie dlatego, że nie przepadamy za ricottą. Tym razem postawiłam na zdecydowanie bardziej wyraziste smaki – wątróbkę i oliwki. Konsystencja musu wprawdzie nie była planowana, ale cieszę się, że tak wyszło, ponieważ danie stało się lżejsze i przyjemniejsze dla podniebienia.

Conchiglioni (muszle) z musem z wątróbki:

  • ok. 20 muszli,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • ok. 20 czarnych oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • żółty ser,
  • 1 garść szczypiorku.

Muszle ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z łyżką oliwy – śmiało dłońmi, żeby muszle całe były pokryte oliwą.

Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucić wątróbkę i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Jeśli po przekrojeniu z wątróbki nie wypływa już krew, ale jest ona ciągle różowa, zdjąć przykrywkę – chwilkę odparować i wyłączyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem – zmiksować na mus. Jeśli mus jest za suchy – dolać oliwy. Ponownie doprawić wg gustu.

Tak przygotowanym musem wypełnić muszle i ułożyć je z powrotem w naczyniu. Do każdej muszelki dołożyć jedną posiekaną oliwkę. Wszystkie muszle posypać startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiec pod przykryciem, aż ser się rozpuści.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Muszle2

Reklamy

8 thoughts on “Conchiglioni (muszle) z musem z wątróbki

  1. Pingback: Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowo-paprykowym | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s