Dary jesieni – pieczarkowy kurczak ze złotymi jabłkami

Z jabłkami2Wreszcie jest!!!! „15 minut w kuchni” Jamiego Olivera po polsku!!!! Od kilku dni nie wypuszczam książki z rąk, planując obiady na 2 miesiące w przód 😉 Zanim jednak Kulturę Kulinarną opanują dania Mistrza, chciałabym zaprezentować cudowną potrawę, która pojawiła się na naszym stole w ubiegłym tygodniu. A. tym razem postawił przede mną wyzwanie pt.: JABŁKA! Deser, mimo że pyszny, byłby pójściem na łatwiznę. Skonstruowałam więc wytrawne danie obiadowe z jabłkami, podawane na jednym dużym talerzu – tak jak to czyni Jamie w swoich piętnastominutówkach.

To potrawa naprawdę godna polecenia. Warto ją przygotować nawet w środku tygodnia – a co tam, nie tylko weekendy są od świętowania 🙂

Pieczarkowy kurczak z jabłkami i makaronem:

  • 4 udka wyluzowane z kości, bez skóry,
  • 50 g masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/4 szklanki octu winnego,
  • 10 pieczarek,
  • 3/4 szklanki śmietany 12%,
  • 1 duże słodkie jabłko,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 300 g makaronu farfalle.

Kurczaka pokroić w kawałki wielkości orzecha włoskiego. Na połowie masła usmażyć z obu stron kurczaka na brązowo – odłożyć mięso na talerzyk i trzymać w cieple. Na wytopionym tłuszczu usmażyć pokrojone w spore kawałki pieczarki – również odłożyć je na bok. Dodać do garnka 1 łyżkę masła i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać kurczaka, miód i ocet – po minutce przykryć i dusić 10 minut (w połowie odwracając mięso). Dodać pieczarki i całość zalać śmietaną – gotować 5 minut. Potrawę przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Jabłko bez gniazda nasiennego, ale ze skórką pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie klarowanego masła na osobnej patelni.

Na warstwie gorącego makaronu ułożyć kurczaka i całość polać pieczarkowym sosem. Wierzch posypać kawałkami jabłek i udekorować posiekaną pietruszką. Podawać na gorąco.

Z jabłkami1

Reklamy

2 thoughts on “Dary jesieni – pieczarkowy kurczak ze złotymi jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s