MyBigBakingProject #29 – sucharki parmezanowe z pieprzem

Sucharki2Zamiast chipsów, zamiast słonych orzeszków, zamiast krakersów – domowe, chrupiące, serowe, nabierające smaku z każdym kolejnym dniem sucharki 🙂

Sucharki parmezanowe z pieprzem:

  • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 130 g startego parmezanu,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka.

Pieprz grubo pokruszyć w moździerzu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, łyżką pieprzu i parmezanem (2 łyżeczki odłożyć). Dodać pokrojone w kosteczkę masło i palcami wyrobić kruszonkę. W osobnej misce zmiksować 3 jajka z mlekiem i  wymieszać je z kruszonką – wyrobić gładkie ciasto (jeśli będzie się kleić dosypywać mąki). Ciasto podzielić na 4 części, z każdej ulepić wałek o długości 30 cm. Wałki ułożyć na blaszce przykrytej pergaminem i lekko spłaszczyć, posmarować ostatnim roztrzepanym jajkiem, posypać resztą pieprzu i sera.

Piec ok. 30 min. w 180 stopniach. Blachę wyjąć na 10 minut z pieca, by ciasto nieco przestygło. W piekarniku obniżyć temperaturę do 150 stopni. Wałki ciasta pokroić na ukośne kromki o centymetrowej grubości i ułożyć je na 2-3 blachach i piec jeszcze pół godziny, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę. Wystudzić i dopiero zdjąć z blach.

Sucharki

Advertisements

One thought on “MyBigBakingProject #29 – sucharki parmezanowe z pieprzem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s