Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z pieczarkamiNie widzę niczego odkrywczego w tym przepisie. Jest on mimo to wart zapamiętania ponieważ a). naleśniki z pieczarkami są przepyszne na ciepło i na zimno, b). są super alternatywą dla kanapek do pracy, c). sprawiają, że w trakcie ich przygotowywania w głowie powstaje tysiąc innych pomysłów na farsz (moje: ser+salami, feta+pomidorki koktajlowe, szynka+ser, pierś z kurczaka+oliwki+suszone pomidory). A tymczasem wersja z pieczarkami…

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • mąka – tyle ile weźmie ciasto,
  • 10 średnich pieczarek,
  • 100-150 g żółtego sera np. gouda,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła np. lubczyk,
  • masło klarowane.

Z mleka, wody, jajek, soli, posiekanego szczypiorku i mąki przyrządzić ciasto naleśnikowe – usmażyć naleśniki na maśle klarowanym.

Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Pokroić także cebulę, a serek zetrzeć na tarce. Na maśle zeszklić cebulę, a potem dodać pieczarki – całość usmażyć odparowując wodę z grzybów. Na koniec farsz doprawić solą, pieprzem i ziołami – wystudzić.

Ostudzony farsz wymieszać z serem. Na każdy naleśnik nałożyć ok. 2 czubatych łyżek farszu i zrolować jak sajgonki. Przygotowane ruloniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem – przykryć i zapiec ok. 15 minut, żeby ser się w środku rozpuścił. Naleśniki można też podsmażyć chwilkę na patelni lub pochłonąć na zimno.

Podawać z ulubionymi sosami lub z ketchupem.

Reklamy

3 thoughts on “Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s