Red Velvet Cake – w końcu!

Red velvetOto kolejny deser, który spędził duuuuuuuuuuużo czasu w kolejce przepisów naszykowanych do zrealizowania. W końcu upiekłam swoje wymarzone czerwone ciasto, wykorzystując świeże barwniki spożywcze kupione przez Mamę do tęczowego tortu. Biorąc pod uwagę mój antytalent do dekorowania tortów i ciast, zdjęcie wyjątkowo się udało, ukazując to co w deserze wyszło najładniej, a nie najbrzydziej 🙂 Tak jak przewidywałam ciasto pięknie się prezentuje i choć smak nie jest żadnym odkryciem, to jako lekki puchaty torcik – red velvet jest strzałem w dziesiątkę.

Red Velvet Cake:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę, kakao, sól przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka, dodać olej, jogurt grecki, barwnik spożywczy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać na gładką masę.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, powstałą pianę dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić między dwie tortownice wyłożone pergaminem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z mascarpone (można też nie dodawać serka). Przestudzone ciasto podzielić na cztery części. Placki przełożyć kremem. Kremem udekorować także wierzch i boki ciasta. Dowolnie ozdobić. Deser schłodzić w lodówce.

Reklamy

4 thoughts on “Red Velvet Cake – w końcu!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s