Wyzwanie – bombajskie gnocchi z warzywnym curry

Gnocchi po bombajskuTym razem postawiono przede mną wyzwanie wymyślenia potrawy, która będzie wariacją na temat ziemniaków po bombajsku – prostego danka, do którego często wracam ku uciesze Męża. Stanęłam zatem przed zagwozdką – co zrobić z ziemniaków smażonych z przyprawami podawanych z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Padło na bombajskie gnocchi z warzywnym curry, czyli totalna improwizację i miszmasz smaków i aromatów. Efekt zdał egzamin, tylko jak zwykle o tej porze roku zdjęcie kiepściutkie…

Bombajskie gnocchi z warzywnym curry:

Gnocchi:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąką (tyle ile wezmą gnocchi),
  • masło klarowane,
  • sól,
  • 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, obranego i startego na tarce,
  • mieszanka przypraw: 1 łyżka ziaren gorczycy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka ziaren kolendry, 1 łyżka garam masala, 1 łyżeczka chili w proszku.

Curry:

  • 1 kalafior,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • 2 łyżki pasty curry – kupnej lub domowej.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, zgnieść na puree, dodać imbir i podgrzaną na suchej patelni mieszankę przypraw. Dodać jajko i stopniowo dosypując mąki wyrobić puchate ciasto jak na kopytka. Z ciasta uformować kluseczki wielkości śliwki węgierki, w każdej zrobić zagłębienie widelcem. Tak przygotowane gnocchi ugotować w osolonym wrzątku, a tuż przed podaniem dodatkowo podsmażyć je na klarowanym maśle.

Na oliwie usmażyć pastę curry (domową można zrobić miksując świeżą kolendrę, listki limonki kafir, czosnek, chili, sok i skórkę z limonki i olej sezamowy). Dodać małe różyczki kalafiora, pokrojoną w półplasterki marchew i cebulę w piórkach. Po 5 minutkach smażenia całość zalać mlekiem kokosowym i przykryć – dusić do miękkości. Przed podaniem ew. dosolić i/lub zagęścić (1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+2 łyżeczki zimnej wody).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s