Bruschetty z tuńczykiem

Bruschetty z tuńczykiemW poprzednim wpisie zamieściłam przepis na genialne leśne pęczotto. Jak już wspominałam – przygotowałam je w związku z nieobecnością Małżonka „NieDlaKaszy!”. No ale jak to zwykle w życiu bywa – Mąż jednak wrócił i trzeba było go nakarmić 😉 Dostał więc na kolację to, czego ja „TuńczykPrecz!” nie jadam, a on uwielbia. Żeby było uczciwie i sprawiedliwie.

Podobno było pyszne, więc zapraszam wszystkich na bruschetty!

Bruschetty z tuńczykiem:

  • 2 ciabatty,
  • 1 mała puszka tuńczyka (z rybą w większym kawałku, a nie w strzępkach),
  • oliwa z oliwek,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok i skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 mała garść natki pietruszki lub bazylii,
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory bez skórki i pestek.

W płytkiej miseczce wymieszać oliwę (ok. 8 łyżek) ze zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Ciabatty przekroić na połówki i każdą zamoczyć w czosnkowej oliwie. Kromki ułożyć na blaszce i upiec na złoto (można też usmażyć je z dwóch stron na patelni lub patelni grillowej).

W międzyczasie w miseczce wymieszać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną pietruszkę, resztę czosnkowej oliwy oraz sok i skórkę z cytryny – doprawić solą i pieprzem.

Gorące i rumiane ciabatty przełożyć na talerz,  każdą kromkę przykryć szczodrą porcją pomidorowej salsy, a na wierzchu ułożyć kawałki odsączonego z zalewy tuńczyka. Podawać szybko nim pieczywo wystygnie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s