Jesienna klasyka gatunku – pęczotto z leśnymi grzybami

PęczottoNigdy nie pogodzę się z tym, że w mojej kuchni jest tak mało kaszy, którą osobiście uwielbiam z całego serca. A. kaszy nie trawi, a wręcz go odrzuca na samą o niej myśl, no a ja nie będę go przecież zmuszać. Jak tylko się da, dodaję jednak trochę kaszy do menu zdając sobie sprawę z jej niedocenianych wartości odżywczych itp. Już od dawna chciałam zrobić grzybowe pęczotto zamiast klasyki z ryżem. Zawsze jednak wygrywało risotto, bo lubią je wszyscy. Teraz się uparłam i wykorzystując nieobecność Męża ugotowałam pęczotto z leśnymi grzybami. Ehhh co to było za pęczotto… Nie opiszę tego – po prostu spróbujcie:

Pęczotto z leśnymi grzybami:

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak,
  • smażonka z leśnych grzybów (dowolnie – maślaki, kozaki, rydze, borowiki itp. uduszone na maśle klarowanym),
  • 1/2 szklanki białego wermutu,
  • 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 1 cebula,
  • 2 pędy selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 garść świeżego lub suszonego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 cytryny,
  • 1/2 szklanki startego sera Grana Padano lub Parmezanu.

Na początku przygotować smażonkę, czyli usmażyć oczyszczone i pokrojone grzyby leśne na maśle klarowanym. Przykryć pokrywką i  poddusić 20 minut, dodać podsmażony na oliwie lub maśle zgnieciony ząbek czosnku, przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem – odstawić.

Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę i seler, gdy się zeszklą dosypać kaszę i po 3-4 minutach całość zalać winem. Gdy odparuje należy dalej postępować tak jak przy risotto, czyli stopniowo dolewać bulionu i odparowywać płyn, dopóki kasza nie zmięknie. Co prawda gotując risotto, ryżu się nie przykrywa, ale z pęczakiem pozwoliłam sobie czasem go przykryć, żeby nie gotował się zbyt długo. Gdy kasza będzie miękka dodać smażonkę grzybową i ser. Przykryć i odstawić na 5 minut. Przed podaniem ew. doprawić solą i pieprzem. Podawać z ćwiartką pachnącej cytryny.

Reklamy

2 thoughts on “Jesienna klasyka gatunku – pęczotto z leśnymi grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s