Wyzwanie – „Elizabethtown” – Hot Brown

Hot brownDaniem głównym podczas naszego Kentucky Day był Hot Brown – gorąca kanapka wymyślona oryginalnie w Brown Hotel w Louisville, Kentucky, przez Freda K. Schmidta w 1926 roku. Gorąca, sycąca, mięsna i bardzo bardzo smaczna. A kalorie? A co tam – raz się żyję 🙂 (Wegetarianie i osoby na diecie – nie linczujcie mnie za bardzo…:)

Hot Brown – gorąca kanapka z Kentucky:

    •     1 łyżka masła,
    •     1 łyżka mąki,
    •     1 szklanka mleka,
    •     sól,
    •     ¾ szklanki startego sera Grana Padano lub Parmezanu,
    •     1 łyżka gęstej śmietany,
    •     1 jajko,
    •     6 plasterków pieczonej piersi indyka (kupnej lub upieczonej z przyprawami samodzielnie dzień wcześniej),
    •     6 plasterków bekonu,
    •     3 grube plastry pomidora,
    •     3 kromki pieczywa tostowego lub foremkowego (chodzi o kształt),
    •     oliwa z oliwek.

Kromki chleba podpiec w tosterze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Bekon usmażyć na odrobinie oliwy (lub bez jeśli jest wystarczająco tłusty) na chrupko. W rondelku stopić masło, dodać mąkę i zrobić lekko brązową zasmażkę. Zalać mlekiem i gotować do momentu aż beszamel zgęstnieje. Wyłączyć ogień, dodać śmietanę i rozbełtane jajko – nieustannie szybko mieszać żeby z jajka nie zrobiła się jajecznica. Doprawić połową sera i ew. dodatkowo solą.

Na podpieczonych tostach ułożyć plastry indyka, na nich po plasterku pomidora, całość zakryć solidną porcją beszamelu i posypać resztą sera – zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 10 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdej kanapce ułożyć usmażone plasterki bekonu na krzyż, żeby się podgrzały. Podawać na gorąco.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s