Wyzwanie – „Elizabethtown” – Benedictine Spread

Benedictine1To jeden z naszych najukochańszych filmów. Możemy go oglądać setki razy, wracać do ulubionych scen i cytatów, czasem tylko po to, by później godzinami zasłuchiwać się w ścieżce dźwiękowej z filmu Camerona Crowe’a (próbka muzyczki). Zatem nie powinnam się dziwić, że A. wybrał „Elizabethtown” na temat kolejnego wyzwania (słówko o zabawie w wyzwania tutaj). Pierwszym moim skojarzeniem było chili, którym zajada się Drew (Orlando Bloom) podróżując po Stanach Zjednoczonych. Drugim racuszki, które smażyła jego ciotka w przepełnionym serdecznymi krewnymi wielkim domu. Oba pomysły mnie jednak do końca nie przekonały. Poszperałam więc w sieci i znalazłam kilka przepisów rodem z Kentucky (stanu, w którym dzieje się akcja filmu).

I tak powstała trzydaniowa feta w stylu Kentucky 🙂 Podzielę ją jednak na 3 wpisy, a zacznę oczywiście od przystawki – Benedictine Spread, którą nazywam pastą Benedyktynki lub pastą ze Shreka:), wymyśloną oryginalnie przez pannę Jennie Benedict  z  Louisville, Kentucky.

Benedictine Spread – pasta Benedyktynki:

  • 1 szklanka twarożku naturalnego, śmietankowego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 dymki,
  • 1 większy świeży ogórek,
  • sól,
  • zielony barwnik spożywczy,
  • krakersy.

W miseczce wymieszać twarożek z majonezem, solą, posiekaną dymką i barwnikiem (wystarczy mini szczypta). Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wmieszać do serka. Gotowe! (Można też pastę zmiksować na gładko blenderem).

Pastę podawać ze słonymi krakersami.

Benedictine2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s