Wyzwanie – „brokuł” :)

Mini tartyWymyśliliśmy nową zabawę w wyzwania. Tzn. ja wymyśliłam 🙂 a biedny Mąż musiał się dostosować. A zabawa polega na tym, że co tydzień A. podaje mi hasło, tytuł filmu, książki, piosenki, danie, produkt – cokolwiek, co ma się dla mnie stać inspiracją do stworzenia ciekawej potrawy – wytrawnej lub deserowej. Pomysł nawiązuje odrobinę do wszystkich kulinarnych talentshow, których w tv trwa aktualnie zatrzęsienie (swoją drogą przeraża mnie czasem brak kreatywności niektórych zawodników, o umiejętnościach już nie wspominając).

No więc pierwszy tydzień był dosyć łatwy (pewnie na rozgrzewkę), gdyż głównym bohaterem wyzwania stał się brokuł 🙂 Po kilku odrzuconych pomysłach postawiłam na mini tarty z „drzewkami” z sosem czosnkowym, czyli szybka i elegancka przystawka (choć na czosnek w eleganckich daniach radziłabym uważać).

Mini tarty z „drzewkami”:

ciasto:

  • 180 g mąki,
  • 60 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

wypełnienie:

  • ok. 10 ładnych, kształtnych małych różyczek brokuła,
  • 2 jajka,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

sos:

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól.

Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę i włożyć ją do lodówki.

W miseczce wymieszać jogurt, majonez, zgnieciony czosnek, sok z cytryny, posiekany szczypiorek – doprawić solą i wstawić do lodówki, by się przegryzł.

Brokuły ugotować al dente w posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić.

Ciasto podzielić na 8-10 równych części, uformować kulki, rozwałkować i wypełnić ciastem formy na muffinki. Wstawić je do rozgrzanego do 180 stopni pieca i podpiec na biało.

W miseczce lekko roztrzepać jajka z jogurtem, dodać ser i doprawić sola i pieprzem. Podpieczone tarty wypełnić serową masą do ok. 3/4 wysokości. Do każdej porcji delikatnie włożyć po jednej różyczce brokuła – bokiem, tak by od góry warzywa wyglądał jak małe drzewka. Piec jeszcze ok 15-20 minut, aż jajko się zetnie i zacznie się rumienić.

Gotowe przekąski podawać z domowym sosem czosnkowym.

Reklamy

One thought on “Wyzwanie – „brokuł” :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s