MyBigBakingProject # 27 – placki uttapam

Placki uttapamFuj, Fuj. Fuj! Niedobre, niesmaczne, łeee. Przepis publikuję tu tylko i wyłącznie dlatego, że należy on do zbioru receptur na różne odmiany pieczywa z książki „Domowy chleb, bułki i bułeczki” Anny Wrońskiej, który to obiecałam sobie zrealizować w całości, bez pominięcia ani jednego wypieku. Więc proszę bardzo – przedstawiam placki uttapam, nazywane ponoć indyjską pizzą:

Placki uttapam:

  • 1 szklanka ryżu basmati,
  • 1/2 szklanki soczewicy (u mnie pomarańczowa),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 posiekana cebula,
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor,
  • 1 posiekana zielona chili,
  • 1 garść posiekanej kolendry,
  • masło klarowane do smażenia.

Ryż i soczewicę umyć osobno wielokrotnie zmieniając wodę – odsączyć i wymieszać w misce. Zalać wodą (tyle, by przykryć ziarna) i odstawić na kilka godzin. Ziarna osączyć i zmiksować na gładką pastę dodając trochę wody, by masa uzyskała konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, cukier i sodę – wymieszać – pozostawić do sfermentowania w temp. pokojowej na 4 do 15 godzin.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i wlać 2-3 łyżki ciasta. Placki powinny mieć kształt kółek o średnicy 10 cm. Na wierzchu każdego placka ułożyć  trochę cebuli, pomidora, chili i kolendry – smażyć ok. 5 minut na małym ogniu. Na powierzchni placków powinny się tworzyć bąbelki. Odwrócić i smażyć, aż będą złociste. Podawać na ciepło.

Reklamy

2 thoughts on “MyBigBakingProject # 27 – placki uttapam

  1. No szkoda , ze danie niejadalne bo wygląda całkiem całkiem. Mi też czasami zdarzają się takie nietrafione przepisy i wtedy jestem strasznie zła , ze zmarnowałam czas i pieniądze na przygotowanie tego „czegoś” . Ech no ale cóż tak to czasem bywa i mimo wszystko nadal próbuję nowych przepisów z nadzieję, ze tym razem będzie przepysznie:)pozdrawiam Dominika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s