Naleśniki kakaowe z mascarpone i dżemem truskawkowym

Naleśniki z mascarponeObiad gotowy w mig, bo czasem właśnie taki jest najmilej widziany na stole, po 8 godzinach pracy. Naleśniki, które zobaczyłam na stronie Filozofii Smaku wywołały u mnie dosłowny ślinotok, i wprost musiałam je przygotować i ich posmakować, tak szybko jak się da. Wyszły przecudowne, nie za słodkie, śliczne i wyraźnie kakaowe. Szczerze polecam na obiad oraz na deser.

Naleśniki kakaowe z mascarpone i dżemem truskawkowym (z moimi zmianami):

  • 200 g mąki,
  • 30 g kakao,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • 1 łyżka oleju,
  • małe opakowanie serka mascarpone,
  • dżem np. truskawkowy,
  • cukier puder.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać mleko, jajka i olej – wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (oleju lub masła klarowanego). Nalewać kolejno porcje ciasta i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Gotowe naleśniki smarować serkiem i dżemem i zawinąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Reklamy

4 thoughts on “Naleśniki kakaowe z mascarpone i dżemem truskawkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s