MyBigBakingProject #26 – chlebki maślane z płatkami owsianymi

ChlebkiNie będę nikogo oszukiwać – chlebki z poniższego przepisu nie są jakimś wielkim odkryciem czy kulinarnym trzęsieniem ziemi. Nie wyglądają, ani nie smakują powalająco. Raczej nie powtórzę ich w swojej kuchni, ale na plus z pewnością działa tu łatwość przygotowywania ciasta i to, że chlebki ładnie rosną. Zatem do rzeczy…

Chlebki maślane z płatkami owsianymi:

  • 50 g masła,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych!),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki,
  • 1 lekko ubite białko.

Masło podgrzać i lekko zrumienić (3 minuty). Mąkę przesiać do miski, dodać płatki, rozmaryn, proszek, sodę, sól i pieprz. – wymieszać drewnianą łyżką. Dodać maślankę, przestudzone masło – wymieszać. Ciasto zagnieść na stolnicy podsypując je mąką. Podzielić na 2 części i uformować kule i lekko spłaszczyć. Chlebki ułożyć na natłuszczonej blaszce, wierzchy posmarować białkiem i oprószyć pieprzem. Naciąć oba chlebki na krzyż. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Studzić na kratce.

Reklamy

One thought on “MyBigBakingProject #26 – chlebki maślane z płatkami owsianymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s