Zielona tarta – z brokułami, bobem i szczypiorkiem

Tarta z brokułamiKombinowana na szybko tarta powstała bardzo spontanicznie. Jedynym warunkiem było to, aby nie zawierała mięsa. Potem wystarczyło połączyć kilka sprawdzonych i dobrze dogadujących się ze sobą składników, takich jak wytrawne kruche ciasto, zielone warzywa, Grana Padano i beszamel, by na obiadokolację podać konkretne, zdrowe danko.

Zielona tarta:

ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki wybranych przypraw np. ziół prowansalskich lub pieprzu ziołowego,
  • 1 jajko,
  • 10-20 ml mleka.

farsz:

  • 1 brokuł,
  • 1 mała puszka bobu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 garść sera Grana Padano,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • czosnek granulowany.

Mąkę, sól, przyprawy i masło wyrobić szybko w misce. Dodać jajko i mleko – zagnieść, zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 1 h.

Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty wraz z brzegami. Podziurkować widelcem i podpiec “na biało” ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki i zblanszować 4 minutki w osolonym wrzątku. Odcedzić. Bób odsączyć z zalewy, szczypiorek posiekać, ser zetrzeć na tarce. W rondelku rozgrzać masło, posypać mąką i usmażyć ok. 1,5 min. Zalać mlekiem i zagotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje doprawić solą, czosnkiem i pieprzem ziołowym.

Podpieczony spód tarty polać beszamelem posypać szczypiorkiem i bobem. Równomiernie rozłożyć brokuły. Całość posypać serem. Piec jeszcze ok 10 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.

Reklamy

3 thoughts on “Zielona tarta – z brokułami, bobem i szczypiorkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s