Buźki pełne jabłek

Buźki2Sama nie wiem dlaczego zamieszczam ten przepis tak późno. Znam go i wykorzystuję już od lat, należy on do zbioru receptur z gatunku „to się zawsze udaje i każdemu smakuje”. A ciasteczka nazwałam buźkami, bo tak właśnie wyglądają – jak buzie pełne jabłek. A na koniec mała uwaga – warto buźki po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem, gdyż one same w sobie są mało słodkie, a nie chcemy przecież podać komuś mdłego deseru 🙂

Buźki z jabłkami:

  • 350 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 500 g winnych jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder.

Mąkę posiekać z masłem i drożdżami roztartymi uprzednio z cukrem. Następnie dodać śmietanę, żółtko i całe jajko – szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć ją w woreczek i wstawić na kilka godzin do lodówki (np. na całą noc).

Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki, ósemki lub jeszcze cieniej – jak kto woli. Jabłka wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą szklanki wyciąć kółeczka. Na każdym kółeczku (na pierwszej jego połowie)  położyć cząstkę jabłka i przykryć drugą połówką kółka (kształt ma przypominać mini-omlet). Przygotowane buźki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec na złoto w 180 stopniach.

Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Ciasteczka najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu.

Buźki

Reklamy

3 thoughts on “Buźki pełne jabłek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s