Szpinak rządzi! – naleśniki z aksamitnym serkiem szpinakowym

Zapiekane naleśniki ze szpinakiemGdyby 5 lat temu ktoś mi powiedział, że kiedyś będę się zajadać obiadami, w których jedną z głównych ról gra szpinak – blanszowany, obsmażany, pieczony, szatkowany, z makaronem, w pierogach, w naleśnikach, w cannelloni, wszędzie! – postukałabym się w głowę i zmieniła temat.

A teraz? Tydzień bez szpinaku – tygodniem straconym (przynajmniej teraz – we wrześniu). Akurat dzisiaj podaję przepis na zapiekane naleśniki, które przygotowywałam w przyspieszonym tempie, ponieważ wcześniej straciłam prawie godzinę życia w pociągu stojącym w jakimś polu (dodam tylko, że normalnie wracając z pracy jadę 9 minut…). Miałam więc mało czasu, ale dzięki szybkiej dawce kofeiny zagęściłam ruchy i zanim się spostrzegłam naleśniki były usmażone, a szpinak wymieszany z serkami. Nic tylko doprawiać, rolować i do pieca. A danie nie tylko uspokoiło nasze głodne brzuchy i ucieszyło podniebienia, ale również sprawiło, że zapomniałam o przykrym powrocie do domu 🙂

Naleśniki z aksamitnym serkiem szpinakowym:

Ciasto:

  • 500 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • mąka (tyle ile „weźmie” ciasto),
  • szczypta soli,
  • oliwa.

Farsz:

  • 1 kg liści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 1 opakowanie fety,
  • 300 g półtłustego twarogu,
  • 1/2 szklanki śmietany 12%,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Mleko wymieszać z jajkiem, solą i mąką – z powstałego ciasta usmażyć cienkie naleśniki.

Na maśle zeszklić posiekany czosnek, dorzucić umyty szpinak – przykryć. Po 3 minutkach wymieszać, wyłączyć ogień i wylać nadmiar wody z patelni. Ostudzony szpinak posiekać i wymieszać z fetą, twarogiem i pieprzem (ew. z solą). Naleśniki posmarować serkiem i zrolować, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

Śmietanę wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem i zalać mieszaniną naleśniki. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s