Chili con CARNAGE!

Chili con carnageJuż sama nazwa intryguje 🙂 A chodzi o przepis na diabolicznie ostre chili odkryte przez nas na internetowym kanale Food Tube Jamiego Olivera, na którym znaleźć można super filmiki z nauką gotowania w wykonaniu Jamiego oraz jego przyjaciół (zachęcam do oglądania). Przygotowując swoje chili con carnage, tradycyjnie  wzięłam poprawkę na fakt, że potrawy Jamiego są zwykle bardzo bardzo bardzo ostre. Przynajmniej dla nas. Dlatego nieco zmniejszyłam ilość ostrych papryczek. Natomiast patent z dodaniem na koniec do chili startej gorzkiej czekolady włączę na stałe do kuchennych zwyczajów. Od razu uspokajam sceptyków, że czekolada nie smakuje tu ani deserowo ani słodko, a jedynie maksymalnie podkręca smak całości. Trzeba tylko pamiętać żeby użyć dobrej jakości czekolady (u mnie 60%). Takim dankiem zdrowo sobie pojedliśmy, a i nie najgorzej się to wszystko prezentowało na ślubnej zastawie 😉

Chili con CARNAGE (z moimi zmianami):

  • oliwa z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1 świeże chili,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka zmoździerzowanego kuminu rzymskiego,
  • chili w proszku (ilość do kontrolowania w trakcie gotowania),
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 chlupnięcie whisky,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1/4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady,
  • sól.

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, po chwili dodać zgnieciony czosnek, posiekane chili i łodygi kolendry. Gdy wszystko ładnie się zezłoci, dodać paprykę wędzoną i kumin oraz mięso i cynamon. Gdy mięso się usmaży odlać nadmiar wytopionej wody, wlać whisky i odparować, a następnie dodać pomidory i dusić przez ok. 20 minut. Dodać odcedzoną fasolę i zacząć doprawianie chili solą i chili w proszku (tu ilość naprawdę zależy od gustu i możliwości). Na 5 minut przed podaniem dodać startą czekoladę i wymieszać.

Podawać np. z ryżem, posypane listkami kolendry.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s