MyBigBakingProject #24 – chałka waniliowa

Chałka waniliowaZ tego przepisu wyszła przeogromna chałka na pół stołu. Tak wyrośniętej w życiu nie widziałam. Ledwo mieściła się w piekarniku. Dlatego przepis polecam osobom z dużą rodziną lub bardzo dużym apetytem. Jako dodatek proponuję domowe dżemy i marmolady. Po prostu palce lizać.

Chałka waniliowa:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 50 g stopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania chałki.

Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, posypać je łyżeczką cukru, zalać 3 łyżkami mleka i oprószyć lekko mąką. Przykryć i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. W innej misce wymieszać masło z cukrem i cukrem waniliowym, jajkami i solą. Tę mieszaninę dodać do wyrośniętych drożdży z mąką – wymieszać. Dolać resztę ciepłego mleka i zagnieść elastyczne ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość (moje „wyszło” z miski).

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3 równe części, z każdej uformować długi wałek i zapleść warkocz, dokładnie sklejając końce i podwijając je pod spód. Chałkę ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Odczekać kilka minut, by żółtko przyschło.

Wstawić do maksymalnie nagrzanego pieca (na górną półkę, niższą przeznaczając na żaroodporne naczynie z wodą). Po kwadransie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut (sprawdzać patyczkiem. Chałkę wystudzić na kratce.

Advertisements

One thought on “MyBigBakingProject #24 – chałka waniliowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s