Klasycznie – pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustąNajlepsze pierogi z mięsem i kapustą kiszoną robi oczywiście moja mama. Jedynie przepis na ciasto jest mój, gdyż jest najłatwiejszy i dzięki niemu pierogi się nie rozpadają przy późniejszym odgrzewaniu.  Farsz to już wyjątkowo kwestia gustu, zatem nie podaję dokładnych proporcji, a jedynie zarys. Mama zawsze daje tyle mięsa, ile akurat zdąży uzbierać w zamrażalniku i potem dokłada kapustę kiszoną i przyprawy, a czasem też podsmażone pieczarki i cebulkę. Grunt to próbować farszu, doprawiać, dosalać itd., żeby efekt końcowy nie był mdły, a wyrazisty i konkretny. Zatem przejdźmy do tego zarysu…

Pierogi z mięsem i kapustą:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • mięso z rosołu (mama zawsze wyciąga resztki mięsa z rosołu, obiera z kości i skór i mrozi. Potem takie mięso dajemy do pierogów, krokietów itp.  Jest to zwykle kurczak, indyk, wołowina, kaczka),
  • 1 paczka odsączonej kapusty kiszonej, najlepiej „nowej” (ilość zależy od masy mięsa),
  • przyprawy – sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, czosnek granulowany – wg gustu i smaku.

oraz:

boczek na skwarki.

Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę, przykryć i odstawić na pół godzinki.

Mięso (rozmrożone oczywiście) przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną kapustę i przyprawy.

Ciasto wałkować, wykrawać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut (zależy od grubości ciasta, więc warto spróbować jednego pierożka przed wyłowieniem wszystkich).

Podawać obowiązkowo ze skwareczkami (wiem, wiem… bardzo dietetycznie) 🙂

Advertisements

3 thoughts on “Klasycznie – pierogi z mięsem i kapustą

  1. Muszę kiedyś zrobić takie pierogi.. U mnie w domu od zawsze robiło się albo z samym mięsem albo z kapustą i grzybami, a nigdy z mięsem i kapustą. A muszą być smaczne!

  2. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s