Ostre leczo z chorizo!!!

LeczoOstre, ale można z łatwością kontrolować tę ostrość dodając tyle chili ile się lubi (i jest się w stanie wytrzymać). Kolorowe, sycące, łatwe, rozgrzewające, pachnące papryką, lekko podwędzone, zachwycające! Zauważone na polecanym już przeze mnie inspirującym blogu Burczy mi w brzuchu. Na taką mieszaną – niewyraźną pogodę jak dziś jak znalazł. Do tego świeże pieczywko i kolacja gotowa 🙂

Ostre leczo z chorizo (z moimi zmianami):

  • 1 kiełbasa chorizo,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 3 pomidory,
  • 300 ml passaty,
  • 4 żabki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

W garnku o grubym dnie usmażyć pokrojone w plasterki chorizo bez skórki (bez dodatku tłuszczu). Gdy się zrumieni wyłowić kiełbaskę na talerzyk, a do wytopionego tłuszczu dodać oliwę i wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i posiekane chili. Po 3 minutach dodać pokrojoną w dużą kostkę (lub paseczki) paprykę, sól, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę. Po kolejnych 3 minutach dodać pokrojoną cukinię (ze skórką jeśli jest dość miękka, ale bez pestek) oraz pomidory. Całość zalać passatą, dorzucić posiekany czosnek, listek laurowy i wlać ocet – dusić przez kwadrans.

Pod koniec gotowania dodać odłożone wcześniej chorizo i ew. doprawić solą lub cukrem (wg gustu).

Podawać z chlebem lub kaszą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s