MyBigBakingProject #23 – chleb oliwkowy

Chleb oliwkowyChleb oliwkowy lub innymi słowy „łamacz zębów”. W smaku bardzo dobry, w kształcie dziwaczny (sorry, ale nie umiałam inaczej zinterpretować instrukcji w przepisie), w stopniu twardości – zabójczy („łamacz zębów” to niestety nie metafora…).

Nasz oliwkowy chlebek zjedliśmy ze smakiem w towarzystwie ulubionej pasty do grzanek. Przepis tutaj – KLIK – zajrzyjcie, bo warto!

Chleb oliwkowy:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 250 g mąki żytniej razowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • mały słoiczek czarnych oliwek,
  • 350 ml ciepłej wody.

Mąki wymieszać z solą, Drożdże rozpuścić w odrobinie wody – wlać je do mąki, dodać resztę wody. Wyrobić ciasto dodając także posiekane oliwki bez pestek. Wyrobić jeszcze raz, mocno rozciągając ciasto (ok. 10 minut).

Uformować kulkę, włożyć do miski, skropić wodą, przykryć i odstawić na 2 godziny.

Z ciasta uformować długi wałek, połączyć oba końce tworząc pierścień, i przełożyć go na posypaną mąką blaszkę. Pierścień ponacinać dość głęboko na przemian: z zewnątrz i od środka, po czym każdy odcinek nieco naciągnąć, również na przemian: na zewnątrz i do środka. Pozostawić ciasto na pół godzinki, a następnie wstawić do maksymalnie nagrzanego pieca (na górną półkę, niższą przeznaczając na żaroodporne naczynie z wodą, która stworzy naparowane środowisko dla naszego pieczywa). Po kwadransie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze pół godziny. Upieczony chleb skropić wodą i wystudzić na kratce. Chleb pokroić w małe kromeczki i podawać z domowymi pastami kanapkowymi.

Advertisements

2 thoughts on “MyBigBakingProject #23 – chleb oliwkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s