Dwuwarstwowe kruche ciasto kakaowe z owocami

Kruche z owocamiTen przepis już swoje odczekał. Jakoś zawsze sięgałam po inne zdjęcie do zamieszczenia na blogu, ale w końcu dziś odkopałam fotkę ciasta z owocami. Zapraszam!

Dwuwarstwowe kruche ciasto kakaowe z owocami:

  • 175 g masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 350 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 10 moreli bez pestek,
  • 5 śliwek bez pestek,
  • cukier puder,
  • bita śmietana lub lody.

Masło utrzeć z cukrem i solą. Dodać jajka, kakao i mąkę – zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę.

Połową ciasta wylepić natłuszczoną formę do tarty lub małą tortownicę – podpiec 10 minut w 200 stopniach. Na podpieczonym cieście ułożyć połówki owoców, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta, zrobić w niej kilka otworów nożem i piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu oprószyć deser cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.

Reklamy

3 thoughts on “Dwuwarstwowe kruche ciasto kakaowe z owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s