Placuszki z jabłkami i twarożkiem

RacuchyTe placuszki przygotowała moja Mama z powodu nadmiaru jabłek. W domu pachniało tak, że nie dało się myśleć o niczym innym niż jedzenie, a same placuszki posypane cukrem pudrem trafiły do grona moich ulubionych słodkich obiadów 🙂

Placuszki z jabłkami i twarożkiem:

  • 170 g mąki,
  • 400 g startych na tarce kwaśnych jabłek,
  • 200 g twarożku śniadaniowego (typu almette, np. o smaku jabłek z gruszką lub naturalnym),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów,
  • 4 jajka,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • masło klarowane,
  • cukier puder.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka w osobnej misce wymieszać z jabłkami, serkiem, miodem, migdałami, solą, gałką i cynamonem. Delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. Dużą łyżką nakładać na rozgrzane masło porcje ciasta – smażyć z obu stron, delikatnie spłaszczając placki. Osączyć z tłuszczu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Reklamy

2 thoughts on “Placuszki z jabłkami i twarożkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s