Schab w sosie hoisin z nudlami

HoisinTaka wieprzowinka na szybko, pomieszanie z wymieszaniem, bez konkretnego przepisu, proporcji składników i sztywnych reguł. Co było to wrzuciłam do woka, a w przybliżeniu wyglądało to tak:

Schab w sosie hoisin z nudlami:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 opakowanie nudli jajecznych,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1 cebula,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 4 czubate łyżki sosu hoisin,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • oliwa.

Wszystkie warzywa po umyciu pokroić w piórka i cienkie zapałki, Mięso osuszyć, pokroić w paseczki i wymieszać w miseczce z sosem sojowym i hoisin, olejem sezamowym, kurkumą, pieprzem – odstawić na 30 minut.

W woku rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, potem dodać marchew i cebulę oraz chili. Po 5 minutach dorzucić papryki i seler. Następnie całość zalać piwem i dusić, aż warzywa trochę zmiękną (można też na chwilę przed końcem dodać pół posiekanej kapusty pekińskiej). Odparować nadmiar płynu.

Nudle przygotować wg instrukcji na opakowaniu i gotowe dodać do warzyw – wymieszać ew. doprawić sosem sojowym, pieprzem lub ostrą papryką.

Hoisin2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s