Tażin z soczystą wołowiną i daktylami z cytrynowym kuskusem

tażinPrawdziwa bomba aromatów, zapachów, faktur i kolorów. Pachnie tak, że kubeczki smakowe szaleją i kręci się w głowie. Dla miłośników kuchni marokańskiej i słodkiego smaku dań mięsnych.

Tażin z soczystą wołowiną i daktylami z cytrynowym kuskusem:

  • 1/2 kg wołowiny na gulasz,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki nasion kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • posiekana skórka z 1/2 pomarańczy,
  • 400 ml passaty,
  • 2 garście suszonych daktyli,
  • 1 puszka soczewicy,
  • 200 g kuskusu,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sól,
  • oliwa.

Wszystkie suche przyprawy (poza cynamonem) potraktować moździerzem, by powstał aromatyczny puder. Mięso pokroić w kostkę, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką. W sporym, szczelnie zamykanym garnku/rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso – obsmażyć z wszystkich stron ok. 5 minut, by włókna wołowiny się zamknęły. Mięso wyłowić na talerz i odstawić.

Na pozostały tłuszcz dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy, posiekaną cebulę i czosnek. Po 5 minutach wlać bulion, dodać drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy, cynamon, mieszankę przypraw i po chwili mięso – zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1,5 godziny czasem mieszając.

Po tym czasie dodać passatę i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie całkiem miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać odcedzoną z zalewy soczewicę i posiekane daktyle. Doprawić solą i jak ktoś chce można tażin zagęścić (zimna woda+1 łyżka mąki ziemniaczanej).

W miseczce wymieszać kuskus ze szczyptą soli i skórką startą z 1 cytryny, zalać wrzątkiem (proporcje 1:2), przykryć talerzykiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przemieszać kuskus widelcem i już 🙂

Kuskus

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s