Gofry szwarcwaldzkie

Gofry szwarcwaldzkieDawno nie było gofrów na niedzielne śniadanie. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko jedno – lenistwo. Ale już się poprawiam i przedstawiam pyszne, kakaowe, intensywnie wiśniowe gofry szwarcwaldzkie. Łatwe do zrobienia, idealne na leniwe śniadanie lub deserek.

Gofry szwarcwaldzkie:

  • 50 g miękkiego masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 120 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 100 ml mleka,
  • 6 łyżek wiśni w syropie,
  • 4 łyżki wiśniówki,
  • bita śmietana.

Masło zmiksować z cukrem, solą i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, proszek, kakao i mleko, Gdy ciasto będzie gładkie odstawić je na 15 minut. W międzyczasie wiśnie wymieszać z wiśniówką i podgrzać.

Z ciasta usmażyć 4 puchate gofry w gofrownicy. Ostudzić i podawać z bitą śmietaną i wiśniami.

Reklamy

3 thoughts on “Gofry szwarcwaldzkie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s