Chrupiaca pizza z pomidorkami cherry

Pizza z pomidorkamiDziś zapraszam na pyszną, chrupiącą i gorącą pizzę z pomidorkami cherry, do zjedzenia której udało mi się namówić nawet największego niejadka w rodzinie 🙂

Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.

Pizza z pomidorkami cherry:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 torebki suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 130 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy.

Dodatki:

  • 1 opakowanie pomidorków cherry (ok. 15-20 sztuk),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.

W garnuszku wymieszać ciepłą wodę, drożdże i cukier – odstawić, by się lekko spieniły. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić dołek, wlać do niego oliwę oraz powoli rozczyn – mieszać najpierw widelcem zagarniając coraz więcej mąki, a potem wyrobić dłońmi na stolnicy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć gotową kulkę woreczkiem lub folią i odstawić na 15 minut.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, skropić oliwą, ułożyć plastry mozzarelli i małe plasterki pomidorków. Przyprawić solą, pieprzem i oregano roztartym w dłoniach.

Piec 12-15 minut w 220 stopniach – aż będzie ładnie przypieczona.

Advertisements

4 thoughts on “Chrupiaca pizza z pomidorkami cherry

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s