Ruskie ziemniaki :)

Ruskie ziemniakiMoja wariacja na temat ruskich pierogów, czyli ruskie ziemniaki! Podobno były smaczniejsze od oryginału…

Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.

Ruskie ziemniaki:

  • 6 podłużnych, kształtnych ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie chudego twarogu,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera.

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przekroić delikatnie na pół i wydrążyć miąższ tworząc zgrabne łódeczki. Wydrążony miąższ wymieszać w miseczce z twarogiem i zeszkloną na oliwie posiekaną cebulką – doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nafaszerować ziemniaki, posypać startym żółtym serem, skropić oliwą i upiec w 220 stopniach na złoto.

W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć. Skwarkami i wytopionym tłuszczem polać gorące ruskie ziemniaki. Podawać np. z ogórkiem małosolnym.

Reklamy

6 thoughts on “Ruskie ziemniaki :)

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s