Przepyszny wiśniowy sernik z czekoladą

SernikTo trudny przepis i dość kosztowny, ale przyznam szczerze, że gdy zobaczyłam zdjęcie tego sernika w „Moim gotowaniu” po prostu musiałam pobiec na targ po wiśnie i czym prędzej go upiec. W trakcie przygotowywania warstw co najmniej z 5 razy byłam pewna, że coś schrzaniłam i ciasto nie wyjdzie, ale na szczęście była to tylko panika wywołana upałem. Sernik dzięki dodaniu mascarpone wyszedł aksamitny i rozpływający się w ustach, a czekolada w górnej warstwie ciasta dała całości smakowego „kopa”. To tak pyszne ciasto, że gwarantuję, iż na jednym kawałku się nie skończy. I jak tu się odchudzać…?

Wiśniowy sernik z czekoladą (z moimi zmianami):

  • 1 kg wiśni bez pestek.

Kruszonka:

  • 2 kostki masła + łyżka do posmarowania blaszki,
  • 600 g mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 300 g cukru,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Masa serowa:

  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 500 g zmielonego chudego twarogu,
  • 1 torebka budyniu waniliowego w proszku,
  • 500 g mascarpone,
  • sok z 1 pomarańczy.

Masła stopić i ostudzić. Blaszkę (dużą prostokątną) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. W misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem przeznaczonym na kruszonkę i chłodnym masłem – szybko zagnieść, by powstały grudki. Spód blaszki wylepić 2/3 kruszonki i podpiec 10 minut w 200 stopniach.

Jajka zmiksować z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Twaróg wymieszać z proszkiem budyniowym, mascarpone i sokiem pomarańczowym. Masę serową delikatnie połączyć z jajeczną i przelać na podpieczony czekoladowy spód – ostrożnie wygładzić jej powierzchnię i równomiernie posypać wiśniami.

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę szybko zagnieść z pozostałą kruszonką i rozsypać ją na wiśniach. Piec 40 minut do „suchego patyczka”.

Sernik jest zabójczo pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

Reklamy

2 thoughts on “Przepyszny wiśniowy sernik z czekoladą

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Lekki sernik jagodowy | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s