Ciasto francuskie + banany + lody + solony karmel + czekolada = ?

Inne bannoffieTemat banoffee pie nie został jeszcze przeze mnie jak widać dostatecznie przerobiony. Pokazywałam już na blogu opcję pełnowymiarową z bananowym karmelem wg receptury Jamiego Olivera – tutaj; oraz wersję mini – tutaj. Natomiast dziś opcja szybsza, chyba nieco bardziej efektowna, ociekająca solonym karmelem, po prostu zniewalająca swą słodyczą.

Na załączonym zdjęciu widać już częściowo rozpuszczone lody, ale proszę pamiętać, że po pierwsze deser podaje się na ciepłym cieście francuskim z ciepłym karmelem, a po drugie w kuchni było wtedy ok. 40 stopni C…. Sesja fotograficzna trwała 10 sekund 🙂

Banoffee pie na francuskim cieście:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • solony karmel z tego przepisu,
  • 3 banany,
  • 1/2 litrowego opakowania lodów śmietankowych lub waniliowych,
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mleka.

Ciasto podzielić na 6 kwadratów i ułożyć je na blaszce. Na każdym kwadracie, na środku ułożyć warstwę bananów (ok.9 grubych plasterków na każdy kwadrat). Brzegi tak przygotowanych ciastek posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i upiec na złoto w 200 stopniach.

Upieczone ciasteczka chwilę wystudzić, rozłożyć na osobne talerzyki, przybrać gałką lodów, polać ciepłym karmelem i posypać startą na tarce czekoladą.

Jeść szybko zanim lody całkiem się rozpuszczą 🙂

Advertisements

3 thoughts on “Ciasto francuskie + banany + lody + solony karmel + czekolada = ?

  1. Pingback: Wariacja na temat bannoffie – w pucharku | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Rabarbar na ciepło z lodami | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s