Porady: Jak udoskonalić ryż?

Ryż cytrynowyZnam ludzi, którzy nie wyobrażają sobie drugiego dania/dania głównego bez ziemniaków. To dla mnie niezrozumiały upór, gdyż znalezienie smacznego zastępstwa dla kochanych kartofelków nie jest przecież takie trudne. U nas rzadko się zdarza, by ziemniaki pojawiły się na stole 2 dni z rzędu. Czym je zastępujemy? Makaronem, ryżem, kaszą, chlebem, surówkami, tortillami, grzankami, nachosami, a pozostając w ziemniaczanych klimatach: frytkami, puree z innymi warzywami (np. z selerem), kluskami śląskimi, kopytkami, pieczonymi ziemniakami, ziemniakami w mundurkach, z wody itp. I co – da się? Da! I wcale nie jest to trudne, skomplikowane, czasochłonne. Za to bardzo zdrowe i ciekawe.

Ale dziś chciałabym zaproponować Czytelnikom Kultury Kulinarnej kilka pomysłów na udoskonalenie ryżu będącego popularnym dodatkiem do potraw. Sam ryż występując w kilku jakże ciekawych odmianach (m.in. jaśminowy, arborio, dziki, brązowy, basmati itp.) już nie pozwala nam się nudzić. Ale co ponad to? W kwestii technik gotowania ja przyrządzam ryż na 2 sposoby (pomijam risotto, które jest dla mnie odrębną potrawą – jedną z ulubionych zresztą).

  • Ryż na sypko: Jeśli zależy mi na wyrazistym, sypkim ryżu podsmażam go ok. 3 minut z przyprawami na 2 łyżkach oliwy, zalewam wrzątkiem i przykrywam. Gdy ryż wchłonie wodę można go zajadać.

  • Ryż wilgotny/uniwersalny: Druga metoda jest podobna. 1 część ryżu od razu zalewam 2 częściami wrzątku, dodaję sól, przykrywam i gotuję do całkowitego wchłonięcia wody. Jest to tzw. metoda absorpcyjna, którą można zastosować również do kaszy (tylko trzeba dać ciut więcej wody).

Metoda absorpcyjna daje nam natomiast tak ogromne pole do popisu, iż mam wrażenie, że liczba kombinacji jest nieograniczona. Poniżej przedstawiam kilka propozycji:

  • Ryż cytrynowy (widoczny na zdjęciu): do gotującego się ryżu wystarczy włożyć połówkę cytryny, a po ugotowaniu wycisnąć z niej sok (zmieniony w słodki mus) i wymieszać z ryżem.

  • Ryż kokosowy: zamiast wodą ryż trzeba zalać mlekiem kokosowym i gotować w ten sam sposób.

  • Ryż miętowy: do gotującego się ryżu dodać garść drobno posiekanych listków mięty. Warto spróbować także opcji z bazylią, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą lub oregano.

  • Ryż z przyprawami: tu w zasadzie nie ogranicza nas nic poza wyobraźnią. Smak ryżu całkowicie odmieni dodatek: kurkumy, kardamonu, anyżu, goździków, curry, chili, ziół prowansalskich itp.

  • Ryż pomidorowy: tu główną rolę grają posiekane drobno suszone pomidory.

  • Ryż czosnkowy: po ugotowaniu ryż trzeba delikatnie wymieszać z upieczonym czosnkiem (główkę czosnku posmarować oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku do miękkości, po czym z ząbków wycisnąć pastę czosnkową, a łupiny wyrzucić).

  • Ryż na słodko: jeśli ktoś lubi słodkie wydanie ryżu (ja nie) można w łatwy sposób przygotować taki smakołyk dodając do ryżu cukier, pokrojone owoce (jabłko, ananas, truskawki, jagody itp.), kakao, czekoladę itp.

Reklamy

One thought on “Porady: Jak udoskonalić ryż?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s