Szaszłyki wieprzowo-jabłkowe z musztardą

Szaszłyki z jabłkiemKolejna propozycja grillowa, trochę bardziej ekskluzywna, nieco droższa, ale przecież nikt nie twierdzi, by stołować się tak co wieczór 🙂 Pomysł jest naprawdę rewelacyjny. Szczerze polecam!

Szaszłyki wieprzowo-jabłkowe z musztardą:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 jabłka,
  • 2 cytryny + 2 łyżki soku,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju.

Sos:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 6 łyżek jogurtu greckiego.

Sos: wymieszać musztardy z jogurtem i schłodzić – podać z ugrillowanymi szaszłykami.

Polędwicę pokroić w kostkę, jabłka również (bez obierania ze skóry). Jabłka skropić cytryną, by nie zbrązowiały. 2 cytryny pokroić w bardzo cienkie plasterki. W miseczce wymieszać musztardy z olejem i sokiem z pomarańczy.

Na patyczki do szaszłyków nabijać kawałki jabłka i kawałki mięsa owinięte w plasterki cytryny. Tak przygotowane szaszłyki dokładnie posmarować marynatą i posolić (nie za dużo). Grillować ok. 15 minut często obracając. Podawać na gorąco z sosem musztardowym i grzankami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s